6945074869-6971863299 rhodesnuts@hotmail.com 09.00-20.00
6945074869-6971863299 | rhodesnuts@hotmail.com
Άμεση αποστολή και Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 50 ευρώ

Μία χούφτα σταφίδες την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα

Οι ευεργετικές ιδιότητες του αποξηραμένου σταφυλιού. Σουλτανίνα, σταφίδα μοσχάτο, μαύρη κορινθιακή, Μάλαγα, Monukka ή Thompson;

Η σταφίδα, αυτό το ζαρωμένο γλυκό τρόφιμο που απολαμβάνουμε στη διατροφή μας εδώ και αιώνες διαθέτουν ισχυρή διατροφική αξία. Προτιμάμε τις βιολογικές και όσες αποξηραίνονται στον ήλιο, χωρίς χημική επεξεργασία.

Με 280 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και 58 θερμίδες ανά 10, οι σταφίδες, πλούσιες σε φυσικά σάκχαρα που την κάνουν γλυκιά και σε υδατάνθρακες, είναι ιδανικές για να δίνουν ενέργεια σε μικρή ποσότητα. Το γεγονός ότι είναι αποξηραμένο φρούτο, άρα γεμάτο φρουκτόζη και γλυκόζη, περιορίζει την ημερήσια πρόσληψή τους σε 1/4 φλιτζανιού την ημέρα.

Η θετική τους δράση στην υγεία μας, έγκειται στο γεγονός ότι περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Από σελήνιο, κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, (όπως βιταμίνη Β6, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη) αλλά και ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο. 

Αναλυτικότερα

Ακολουθούν μερικές πληροφορίες γύρω από τη διατροφική αξία της σταφίδας και τα οφέλη της για την υγεία μας:

•Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προστατεύουν τα κύτταρα από τον εκφυλισμό που επιφέρουν οι φυσιολογικές διαδικασίες της οξείδωσης που οδηγούν στη γήρανση και τελικά στο θάνατο.

Πλούσια σε κατεχίνες, όπως και το πράσινο τσάι, η σταφίδα μειώνει, όπως αναφέρθηκε, τον εκφυλισμό των κυττάρων από τη δράση των ελεύθερων ριζών.
Αντιοξειδωτικά: Πώς η διατροφή προστατεύει DNA, κύτταρα και υγεία 

Η κατανάλωσή τους προωθεί την τακτική κινητικότητα του εντέρου

•Οι φυτικές ίνες, που υπάρχουν στις σταφίδες βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα, καθώς επίσης βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του ορθού.

Είναι άριστη πηγή αδιάλυτων φυτικών ινών, το οποίο σημαίνει πως φτιάχνει τη σχέση σου με την τουαλέτα. Μην ξεχνάς πόσο σημαντικό είναι αυτό, αφού όταν το έντερο δεν κινείται συχνά, μπορεί να εμφανίσεις φούσκωμα στην κοιλιά, ενσφήνωση των κοπράνων, ακόμα και αιμορροΐδες.
Πως βοηθούν τον οργανισμό οι φυτικές ίνες 

Φάρμακο, όμως και για τη διάρροια.

Κι όμως, πέρα από τη δυσκοιλιότητα, η σταφίδα βοηθάει και στην αντιμετώπιση της διάρροιας, προστατεύοντας από την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο.

Ρίχνει την «κακή» χοληστερόλη.

Η αποτοξινωτική δράση της σταφίδας επεκτείνεται και στην αποβολή της χολής από τον οργανισμό, γεγονός που οδηγεί στη μείωση της χοληστερίνης, αλλά και των τοξινών που συσσωρεύονται στον πεπτικό σωλήνα.
Τα βότανα που συμβάλλουν στον έλεγχο της χοληστερίνης

Οι σταφίδες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μία διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες είναι μία από τις καλύτερες άμυνες απέναντι στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτός είναι ο λόγος που είναι καλή ιδέα να τρως όποτε μπορείς σταφίδες. Πασπάλισε λίγες σταφίδες σε ένα μπολ με νιφάδες βρώμης για πρωινό ή για σνακ.
Τρόφιμα που μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

Βοηθάνε στην απομάκρυνση και άλλων τύπων καρκίνου

Λόγω των υψηλών ποσοτήτων των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στις σταφίδες, η κατανάλωσή τους σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των πιθανοτήτων να εμφανίσεις κάποια μορφή θανατηφόρου καρκίνου.

Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στα υγιή κύτταρα και μπορούν να τα αναγκάσουν να μεταλλαχθούν. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν και το δέρμα σου να φαίνεται νεότερο.
Αντιοξειδωτικά: Τελικά, προκαλούν ή εξαλείφουν τον καρκίνο;

Κατανάλωσε τις σταφίδες για να αποφύγεις τη σιδηροπενική αναιμία

Κι αυτό γιατί είναι καλή πηγή σιδήρου, αλλά και χαλκού, μέταλλο το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτά τα συστατικά του αίματος είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά και τη διανομή των μορίων του οξυγόνου στα κύτταρα, τους ιστούς και τα ζωτικής σημασίας όργανά σου.
Κι επειδή το φυτικό σίδηρο δεν είναι αρκετό: Αντιμετώπιση σιδηροπενικής αναιμίας. Τροφές με σίδηρο και η βιταμίνη C

Οι σταφίδες δυναμώνουν τα κόκκαλά σου

Η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από μαλακά και εύθραυστα οστά. Αν έχεις αυτό το πρόβλημα, κινδυνεύεις από σπασίματα στα κόκκαλά σου. Ένας εξαιρετικός τρόπος να κρατήσεις την οστεοπόρωση μακριά είναι να αυξήσεις την πρόσληψη του ασβεστίου.

Κάτι τόσο απλό, όσο η κατανάλωση σταφίδων σε τακτική βάση, μπορεί να δυναμώσει τα οστά σου, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου.
Δείτε και Όλοι οι τρόποι για να δυναμώσουν τα κόκκαλά σας

Αν τρώτε σταφίδες στο πρωινό γεύμα, διατηρείτε το σώμα σας αλκαλικό

Ένα όξινο σώμα συχνά εκφράζεται εξωτερικά με δερματικά προβλήματα όπως η ακμή. Το εσωτερικό του σώματός σας επίσης επηρεάζεται από αυτήν την ανισορροπία στο pH. Η αρθρίτιδα επιδεινώνεται και αυξάνεται ο κίνδυνος να παρουσιάσετε πέτρες στα νεφρά η υψηλή χοληστερίνη.
Κάντε το σώμα σας αλκαλικό και καταπολεμήστε τις ασθένειες

Αν αρχίσετε να τρώτε σταφίδες με το πρωινό σας γεύμα, θα εξασφαλίσετε το κάλιο και το μαγνήσιο που χρειάζεστε.

Αυτά τα δύο μεταλλικά στοιχεία λειτουργούν ως μεσολαβητές για να αποκτήσετε ένα περισσότερο αλκαλικό σώμα. Έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν την οξύτητα που τείνει να θέτει την υγεία σας σε κίνδυνο.

Το κάλιο, επίσης, είναι ένα μέταλλο το οποίο ρυθμίζει τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό με αποτέλεσμα να μειώνονται τα συμπτώματα των κατακρατήσεων καθώς επίσης συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ηλεκτρολύτες Κάλιο και Νάτριο: Κλειδί η Ισορροπία 

•Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως για τον μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας, την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς επίσης συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της διάθεσης.

•Η βιταμίνη Α, είναι σημαντική για την όραση, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή καθώς εξυπηρετώντας και άλλες λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα.

•Το σελήνιο, είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο ο οργανισμός μας το χρειάζεται σε μικρές ποσότητες. Αυτό όταν εισέλθει στον οργανισμό συνδέεται με τις πρωτεΐνες και σχηματίζει τις σεληνιοπρωτείνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις, ρυθμίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και συμβάλλουν και στην άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ας θυμόμαστε χαρακτηριστικά πως Χωρίς σελήνιο δεν ενεργοποιούνται οι θυρεοειδικές ορμόνες

•Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι οι σταφίδες έχουν και αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη τερηδόναςουλίτιδας και οδοντικής πλάκας.

Πως θα τις εντάξετε στη διατροφή σας;

Οι σταφίδες εκτός από ένα εξαιρετικό σνακ που θα σας γεμίσει ενέργεια και μπορεί άνετα να αντικαταστήσει άλλες λιγότερο ωφέλιμες γλυκές επιλογές, είναι και ένα συστατικό με το οποίο αξίζει να πειραματιστείτε σε φαγητά και γλυκά, αν δεν έχετε ήδη ανακαλύψει τη γευστική του αξία.

Οι σταφίδες μπορούν να καταναλωθούν ως έχουν, σε σαλάτες λαχανικών ή φρούτων, με δημητριακά ή βρώμη ή μούσλι, με ξηρούς καρπούς, σε μπισκότα ή κέικ, με γιαούρτι, με πιλάφι και σε συνδυασμό με κρεατικά ή πουλερικά. Είναι το τέλειο συνοδευτικό σε ένα μπολ δημητριακά το πρωί ενώ αγαπά ιδιαίτερα το συνδυασμό με μήλο και αχλάδι. 

Οι σταφίδες διατηρούνται ιδανικά σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος και διατηρούν το χρώμα, τη γεύση και την θρεπτική τους αξία μέχρι και πέντε μήνες. Κι αν θέλετε να τις έχετε πάντα «πρόχειρες» για κάποια μαγειρική σας έμπνευση μπορείτε να τις καταψύξετε –ξεπαγώνουν ιδιαίτερα εύκολα και γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου.

Στοιχεία από:
www.ladylike.gr
www.clickatlife.gr
www.shape.gr
www.diatrofi.gr