Επιστήμονες εξηγούν τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε βρώμη καθημερινά!

2019-11-18

Όλοι μας γνωρίζουμε πως το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Από αυτό το γεύμα παίρνει δύναμη ο οργανισμός για να συνεχίσει την ημέρα.

Μάλιστα σύμφωνα με τους επιστήμονες το πρωινό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό για τον οργανισμό μας όταν περιλαμβάνει πλιγούρι βρώμης. Η αλήθεια είναι ότι πίσω από τη θαμπή της εμφάνιση η βρώμη κρύβει σούπερ ιδιότητες!

Σύμφωνα με το NaturalSoul για πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι καλλιεργούν και μαζεύουν βρώμη για να τη χρησιμοποιήσουν ως τροφή και ως θεραπευτική ουσία. Όπως είναι γνωστό, το πλιγούρι βρώμης χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για την επούλωση δερματικών τραυμάτων, τη ρύθμιση εντερικών αλλά και νευρολογικών και γυναικολογικών διαταραχών, μεταξύ άλλων.

Τι θα συμβεί στον οργανισμό αν καταναλώνουμε βρώμη κάθε μέρα

Ορισμένες καταστάσεις, όπως η ουρική αρθρίτιδα, ίσως να μην αποκαθίστανται με τη δίαιτα βρώμης σε καθημερινή βάση. Σε κάθε περίπτωση μιλήστε με τον γιατρό σας πριν προβείτε σε διατροφικές αλλαγές.

Διατροφικά Οφέλη της Βρώμης

Το πλιγούρι βρώμης είναι ένας σπόρος που χαρίζει 13 γραμμάρια πρωτεΐνης σε μια μερίδα. Μια μικρή τετράγωνη μερίδα βρώμης μας δίνει σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου.

Επιπλέον οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης βρώμης

Εκτός από την πρόληψη της παχυσαρκίας και την απώλεια βάρους η βρώμη παρέχει επιπλέον οφέλη για την υγεία μας. Σύμφωνα με έρευνες, τα οφέλη αυτά περιλαμβάνουν:

* Μείωση χοληστερόλης

* Μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

* Μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

* Βελτιωμένη ανοσολογική απόκριση

* Σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και μείωση του κινδύνου να νοσήσουμε από διαβήτη τύπου 2

* Εξαιρετική πηγή ινών που προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού

* Προστασία από παιδικό άσθμα

* Ασφαλής εναλλακτική λύση σιτηρών για πάσχοντες από κοιλιοκάκη ή εκείνους που αποφεύγουν τη γλουτένη στη διατροφή τους

* Επέκταση προσδόκιμου ζωής

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την επεξεργασία της βρώμης

Η επεξεργασία των σπόρων της βρώμης γίνεται με διαφορετικούς τρόπους, πριν καταλήξει στο τραπέζι μας αυτή η τόσο ωφέλιμη τροφή. Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε για την επεξεργασία της βρώμης:

Πλιγούρι βρώμης: ακατέργαστοι κόκκοι οι οποίοι είναι κατάλληλοι για χρήση ως δημητριακά για πρωινό.

Βρώμη τεμαχισμένη με χαλύβδινες λεπίδες: έχει μια πυκνή, ρευστή υφή και παράγεται διαπερνώντας τον σπόρο μέσα από χαλύβδινες λεπίδες που τις τα κόβουν σε λεπτές νιφάδες.

Παραδοσιακή βρώμη: η μορφή της είναι πιο επίπεδη διότι αρχικά επεξεργάζεται στον ατμό και στη συνέχεια υφίσταται διαδικασία έλασης.

Βρώμη ταχείας προετοιμασίας: η επεξεργασία της μοιάζει με αυτή της παραδοσιακής βρώμης, αλλά τεμαχίζεται σε λεπτές νιφάδες πριν από την έλαση.

Άμεση βρώμη: παράγεται με μερικό ψήσιμο των κόκκων και έπειτα υφίσταται τεμαχισμό σε λεπτές νιφάδες.

Πίτουρο βρώμης: μόνο το εξωτερικό στρώμα του κόκκου βρώμης που βρίσκεται κάτω από τον φλοιό.


Πηγή: www.eirinika.gr