Αποξηραμένα δαμάσκηνα: Ποιες είναι οι ευεργετικές τους ιδιότητες;

2016-05-24 15:25
Γιατί όμως είναι από τα πιο υγιεινά σνακ; 
 
-Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα φημίζονται κατά κύριο λόγο για την καθαρκτική τους δράση με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Ενδεικτικά 10 δαμάσκηνα παρέχουν 7 γρ. φυτικών ινών. Για τη δυσκοιλιότητα είναι το Νο1 γιατρικό όπως υποστηρίζουν οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι. 
-Είναι από τα πιο θρεπτικά αποξηραμένα φρούτα μαζί με τα ξηρά σύκα. Σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών που απορροφούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου και του σώματος. 
-Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία(κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο). Όσον αφορά το σίδηρο συμβάλλει και στην απορρόφησή του στο αίμα.
-Δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη και ταυτόχρονα εμποδίζουν την οξείδωση της κακής χοληστερόλης(LDL) στο αίμα μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.
-Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση με το κάλιο που περιέχουν. Τα 5 ξηρά δαμάσκηνα περιέχουν 293 mg καλίου.
-Με τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη τους ενδείκνυνται και για άτομα που πάσχουν από διαβήτη ώστε να ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.
- Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των πανεπιστημίων της Florida και της Oklahoma συμβάλλουν στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και έτσι στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
 
Το ξέρατε ότι:
 
-3 ξηρά δαμάσκηνα ισοδυναμούν με ένα μέτριο φρούτο και έχουν μόνο 60 θερμίδες;
-οι ναυτικοί τα κατανάλωναν παλιά για να θεραπεύσουν το σκορβούτο;
- 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα περιέχουν μόνο 0,15 γρ. λίπους;