Ίνκα μπέρι (Ιnca berry)

2016-05-24 15:06
Το inca berry (ίνκα μπέρι) ή golden berry ή cherry ground, όπως αποκαλούνται στην περιοχή καταγωγή τους, είναι γνωστά και ως ‘τα χρυσά βατόμουρα των Ίνκας’. Αν και ευδοκιμούν σε τροπικά κλίματα σε όλο τον πλανήτη , καλλιεργούνται κυρίως στην νότια Αμερική και πιο συγκεκριμένα στο Περού, στο Εκουαδόρ, την Κολομβία και την Χιλή.
Τα Inca berries διαθέτουν ένα ισχυρό περίβλημα το οποίο τα προστατεύει από άσχημες καιρικές συνθήκες και από επιθέσεις πτηνών. Στο χρώμα μοιάζουν με την ξανθιά σταφίδα αλλά είναι πιο μεγάλα σε μέγεθος με μία γλυκόξινη γεύση.
 
Τα Inca berries είναι πλούσια σε:
 
Πηκτίνη
Ανοσοσφαιρίνη Α
Βιταμίνες Α, B, C
Βιταμίνη P
Πρωτεΐνες
Ασβέστιο
Φώσφορο
Ευεργετικές ιδιότητες – θρεπτική αξία…
 
Η πηκτίνη που βρίσκεται στα inca berries εκτός του ότι βοηθάει στην μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, βοηθάει επίσης στον περιορισμό των απότομων αυξήσεων της γλυκόζης στο αίμα το οποίο είναι χρήσιμο για όσους πάσχουν από διαβήτη.
Η ανοσοσφαιρίνη Α ενισχύει τα αντισώματα του οργανισμού.
Η βιταμίνη Ρ που περιέχεται στα Inca berries ανήκει στην οικογένεια των βιοφλαβανοειδών τα οποία είναι γνωστά για τις αντιικές, αντικαρκινικές, αντισταμινικές και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Επίσης η βιταμίνη Ρ ενισχύει την βιταμίνη C και τον ανοσοποιητικό της ρόλο.
Τα inca berries είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες αφού περιέχουν περίπου 16%.