6945074869-6971863299 rhodesnuts@hotmail.com 09.00-20.00
6945074869-6971863299 | rhodesnuts@hotmail.com
Άμεση αποστολή και Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 50 ευρώ

Ξηροί Καρποί και νηστεία: Οφέλη και #tips

Οι ξηροί καρποί είναι μια κατηγορία τροφίμων που τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ακόρεστων λιπαρών οξέων, φυτικών πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών, ανόργανων συστατικών (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και χαλκό) και φυτικών ινών… κι όλα αυτά μόνο με μία μικρή ποσότητα.

Είναι αρκετοί αυτοί που δεν καταναλώνουν ξηρούς καρπούς, καθώς θεωρούν ότι προσθέτουν πολλές θερμίδες στον οργανισμό. Αυτό ωστόσο είναι λάθος, καθώς αν οι ξηροί καρποί καταναλώνονται χωρίς υπερβολές, έχουν να προσφέρουν τόσα πολλά στη διατροφή μας, ενώ είναι σημαντικό να τους προτιμάμε όσο το δυνατόν πιο ακατέργαστους, άψητους και ανάλατους.

Η σωστή κατανάλωσή έχει αποδειχθεί ότι μας βοηθάει, μεταξύ άλλων, στη μείωση της χοληστερόλης, στον έλεγχο του βάρους μας, ακόμα και στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο.

Αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους, φιστίκια και τόσοι άλλοι μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό, θρεπτικό και ταυτόχρονα απολαυστικό σνακ κάθε ώρα της ημέρας. Ας δούμε, όμως, τι μας προσφέρουν:

Καρύδι: Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια περιέχουν 190 θερμίδες. Μελέτες έδειξαν πως 1 και 1/2 χούφτα καρύδια ημερησίως στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής οδηγεί σε βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων και την ελάττωση της πιθανότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Φουντούκι: Τα φουντούκια περιέχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Μια χούφτα φουντούκια αποδίδει 177 θερμίδες. Μελέτες έδειξαν πως τα φουντούκια συμβάλλουν στην αύξηση της αντιοξειδωτικής δυναμικής του πλάσματος του αίματος κατά 20%.

Αμύγδαλο: Τα αμύγδαλα θεωρούνται πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε και βιταμίνης Β2. Μια χούφτα αμύγδαλα περιέχει 160 θερμίδες. Από έρευνες προέκυψε πως τα αμύγδαλα συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης.

Φιστίκι: Ο πλέον κατάλληλος ξηρός καρπός για αδυνάτισμα, με λιγότερες από 4 θερμίδες το κάθε φιστίκι, φαίνεται να σχετίζεται ακόμα και με την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα. Πέρα από τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, είναι πλούσια πηγή καλίου, αλλά και βιταμίνης Β6, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά προκαλεί και καλή διάθεση. Οι θερμίδες που αποδίδουν ανά χούφτα είναι 167.

Φροντίστε λοιπόν να τους εντάξετε στη διατροφή σας, έχοντας πάντα μαζί σας μια μικρή ποσότητα από τους παραπάνω καρπούς, τους - καρπούς της ζωής- αφού είναι υγιεινοί, σημαντικά θρεπτικοί και νόστιμοι. 

Πηγή: https://www.dimitrisskarmoutsos.gr